THE COACH HOUSE

Extensive works to an historic former Coach House property in the Pitstone AONB.

 

This property originally operated as a Coach House for the adjacent Erleigh Manor before being converted into offices for the current owners of the Manor in 1989.

The character of the existing Coach House, although not listed, was deemed to be of attractive, traditional style. It was in a poor state of repair when we were appointed as architect and the spaces did not connect or work well as a family home – they were extremely limited in size and consisted of a number of ‘inner’ and ’through’ rooms which created issues with privacy and separation of activities.

Change of use into residential was sought and then the existing property was re-orientated completely and extensively remodelled and extended (the resulting house increasing in size by approximately 250% over its original area) to convert it into an eclectic five bedroom contemporary family home.

As a result of the orientation of the existing property and the location of its driveway and parking area, the property’s useable amenity space consisted of a small courtyard which was completely overlooked by the Manor house. A new landscaped garden was established to the South East of the extended Coach House building, utilising the ample land that the property enjoys to maximum effect and creating views over the beautiful, unspoilt valley adjacent. An improved, more legible front entrance to the property was proposed in a glazed link between the single and double storey volumes.

The house has a ‘T’ shaped footprint with a pitched-roof, gable-ended double storey volume in the centre linked to the existing Coach House and a single storey, simple contemporary volume to the East. This volume sits against the roadside, helping to reduce noise from the traffic in the enclosed garden area, out onto which the key habitable spaces face.  

Colours feature in abundance in this house, both externally and internally, in the choice of yellow brick, red clay tile and beautiful blue hanging tiles to the internal feature walls, panelling, joinery and of course, not forgetting the bath…

Building Type: Residential Property – Detached
Client: Private
Location: Pitstone, Aylesbury Vale
Status: Planning Consent granted in 2018. Built project completed in 2020
Value: Confidential

Interior Design by Lucinda and James Westcott

.