MILLFIELD

Extensive re-model and three-story residential property extension cut into Berkhamsted hillside.

 

This extensive remodel and three-storey rear / basement extension is set into a hillside with fantastic views over the adjacent valley.

The existing property had been extended a number of times and the spaces were disjointed, unsuitable for contemporary family life and did not flow well. We unlocked the plan by extended to the rear and into a basement, linking the floors with an open void, held together spatially with a large double height feature bookcase and expansive walk-on flush rooflights. 

New external spaces were proposed on three levels to maximise views across the valley. They were zoned into key activities for different times of the day, week and year such as a library sundeck, a herb terrace and an outdoor kitchen gallery – the external spaces becoming an extension of the internal habitable activity zones. 

Our Australian clients were keen to maximise the level of natural light into the key spaces, but we needed to find a way to provide some shade and to minimise solar gain, even for them, as the rear of the property is directly south-facing.

To address this issue, we designed a series of ‘animated’ elevations; moveable black walnut composite louvred panels which can be slid back and forth to allow varying degrees of light and shade to the internal spaces whilst creating different elevational compositions, all year round.

The internal images show the kitchen / diner space with poured concrete worktops, matt navy / limed oak units and a grey brick herringbone floor that continues out onto the terrace.

 

Building Type: Residential Property – Detached
Client: Private
Location: Berkhamsted, Hertfordshire
Status: In Concept Design
Value: Confidential

.