ALDERBROOK SUMMER HOUSE

Stand-alone white larch and zinc Summer House containing a hydrotherapy suite for disability therapy.

In 2017, we started working on designs for the conversion and adaptation of a large detached Victorian property in Solihull. The brief was to provide more suitable living space for a family with a teenager who has significant disabilities and special educational needs.

The works will provide additional support facilities within the existing ground floor of the property to meet the teenager’s specific care requirements now and in the future. These will include a suite of rooms containing an adapted bedroom, a therapy / sensory room (with sensory terrace), a day room, a specialist Activity Zone and a carer’s bedroom

Alongside these works, a Summer House is proposed in the rear garden to house a therapeutic hydrotherapy pool and sensory hot tub for the teenager and his family.

The Summer House has been designed around an existing willow tree and its contemporary design features an exposed timber glulam structure.

An anthracite zinc standing seam roof matches the proposed extension to the main house. It will be insulated with a light-weight rigid cellular glass composing of millions of completely sealed glass cells and manufactured from purified recycled glass.

Complementing the vertical white stained larch timber cladding, slimline anthracite glazed sliding doors and windows enable the pool to be accessed from the garden in the summer months and framed views of the garden to be enjoyed during the winter.

 

Building Type: Stand-alone Hydrotherapy Suite
Client: Private
Location: Solihull, West Midlands
Status: Planning Consent granted in 2018. In Construction
Value: Confidential

.